Tort Pavlova

13. kwiecień 2016 - 14:44

Na torcik dla 6 osób:

4 białka jajek
szklanka cukru (normalnego)
200 ml śmietanki 30% (+ cukier puder dla odważnych)
świeże lub mrożone owoce



Tort Pavlova



Białka z cukrem należy postawić na garnku z gotującą się wodą (uwaga! miska nie może dotykać wody!). Cały czas, dokładnie mieszając doprowadzić, by cukier się rozpuścił. Następnie ubić białka z cukrem na gładką, jednolitą masę (tak jak na bezy).

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ubitą masę, pamietając, że beza wyrośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni, piec 1 godzinę i 50 minut. Studzić w zamknietym piekarniku.

Śmietankę ubić na sztywno, można dodać cukier puder (według uznania) sama beza jest jednak już dość słodka.

Ubitą śmietankę przełożyć na wystygnięta bezę, udekorować owocami (mrożone należy wcześniej rozmrozić).

Podawać od razu i absolutnie nie zwlekać z jedzeniem! :)


Wiecej na: goodmoodfood