Ciepłe, czekoladowe palmiery

5. kwiecień 2016 - 12:44

Na 15 palmierów:

opakowanie ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady 80%
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka śmietanki 30%
szczypta cynamonu

Palmiery


Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuścić w misce położonej na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!). Dodać śmietankę i lekko ostudzić.

Ciasto rozwinąć, posmarować roztopioną czekoladą, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać w rulon z obu stron, tak aby oba jego boki spotkały się ze sobą na środku. Gotowy rulon włożyć do lodówki na 10 minut.

Piekarnika nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyciągnąć z lodówki i pokroić na 15 równych ślimaków. Ślimaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości przynajmniej 2 cm. Piec około 10 minut (aż się zezłocą), podawać ciepłe z mlekiem pistacjowo - migdałowym.

Więcej na: goodmoodfood