Balilah z pomarańczą

31. marzec 2016 - 7:42

Na 2 duże porcje:

szklanka suchej ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki wody
1 duża pomarańcza
1/2 szklanki poszatkowanej natki pietruszki
1 dymka wraz ze szczypiorem
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka czarnuszki
sól i pieprz

Balilah z pomarańczą

Oryginalny przepis pochodzi z książki Y. Ottolenghi, S. Tamimi "Jerozolima. Książka kucharska". Ciecierzycę zalewamy wodą, dodajemy sodę i odstawiamy na noc, w temperaturze pokojowej. Przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy, aż będzie bardzo miękka. Pomarańczę dokładnie obrać, pokroić w kostkę. Dymkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać.

Do miski wrzucić ugotowaną ciecierzycę, dodać pomarańczę, pietruszkę, dymkę ze szczypiorkiem, oliwę, kumin, czarnuszkę. Dodać oliwę, posolić i popieprzyć do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło. 

Więcej na: goodmoodfood